T.E. Keeley - Η εκπαίδευση του Οδηγού Ταξί

 

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΑΞΙ –

ΠΟΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΑΓΚΩΝ

 

Υποβλήθηκε από:

τον T.E. KEELEY

Διευθυντή, Υπηρεσιών Εφαρμογής Κανονισμών

Δήμος της Οττάβα

Καναδάς

 

Μετάφραση: Αντώνης Αρβανίτης

ΠΕΡΙΛΗΨΗ – Η παρουσίαση που ακολουθεί επιχειρεί να προσδιορίσει την σημασία της αποτελεσματικής εκπαίδευσης για τους οδηγούς ταξί, ενώ συγχρόνως εστιάζει στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος οδηγού ταξί από την αρχή ως το τέλος. Οι ιδέες και οι απόψεις που εκφράζονται είναι του συγγραφέα. Βασίζονται σε μια εκτενή μελέτη της εκπαίδευσης του οδηγού ταξί στον Δήμο της Οττάβα και της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης της Οττάβα – Κάρλετον, στην οποία ο συγγραφέας προήδρευσε από το 1989 ως το 1992. Η παρουσίαση θα δώσει μια ανάλυση της απαιτούμενης εκπαίδευσης για οδηγούς ταξί. Η παρουσίαση θα δώσει επίσης ιδέες για την δομή των σεμιναρίων και το κατάλληλο περιβάλλον, στο οποίο θα πρέπει να διεξάγεται ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο.

Ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο θα πρέπει να είναι υποχρεωτικά απαιτούμενο προσόν για τους μελλοντικούς οδηγούς ταξί, για να διασφαλιστεί ότι έχουν την γνώση να οδηγούν ταξί, ότι γνωρίζουν τους ισχύοντες κανονισμούς που φτιάχτηκαν για να προστατεύσουν το δημόσιο συμφέρον και το πιο σημαντικό, ότι συμπεριφέρονται στο κοινό μ’ έναν τρόπο υψηλού επαγγελματισμού και ευγένειας.

Στον Δήμο της Οττάβα όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να υποβληθούν σ’ ένα πενθήμερο μορφωτικό πρόγραμμα οδηγού ταξί. Το πρόγραμμα αυτό είναι υποχρεωτικό και είναι ένα προαπαιτούμενο για την απόκτηση άδειας οδηγού ταξί. Ο σκοπός του προγράμματός μας είναι όπως περιγράφεται παρακάτω:

1. Να διασφαλίσουμε ότι οι κατέχοντες άδεια οδηγοί είναι γνώστες συγκεκριμένων καθηκόντων προς το κοινό που χρησιμοποιεί ταξί, όπως καθορίζεται στον τοπικό νόμο παροχής αδειών.

2.    Να τονίσουμε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα των καλών δημοσίων σχέσεων και πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό.

3.     Να διασφαλίσουμε ότι οι πάντες απ’ το κοινό απολαμβάνουν ίση μεταχείριση ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, φύλο, θρησκεία ή εθνική προέλευση.

4. Να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι κατέχοντες άδεια οδηγοί έχουν πλήρη γνώση των συντελεστών ταξιμέτρου και χρεώσεων αποσκευών.

5. Να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι κατέχοντες άδεια οδηγοί έχουν πλήρη κατανόηση του τοπικού νόμου έκδοσης αδειών σ’ ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τα καθήκοντά τους, ιδιαίτερα τα καθήκοντα προς τον Δήμο και τους χρήστες.

6.      Να δώσουμε τη δυνατότητα σ’ ένα επιτυχόντα υποψήφιο να αποδείξει:

Λεπτομερή γνώση των βασικών αρτηριών μέσα στην αστική περιοχή.

Λεπτομερή γνώση των σημαντικότερων σημείων επιβίβασης και αποβίβασης μέσα στην αστική περιοχή και τις πιο αποτελεσματικές διαδρομές μεταξύ τέτοιων σημείων.

Γενική γνώση όλων των οδών και περιοχών στην πόλη.

Να διασφαλίσουμε ότι οι υποψήφιοι διδάσκονται τις βασικές τεχνικές αμυντικής οδήγησης όπως καθορίζονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Καναδά.

Το πρόγραμμα κατανέμεται σε μια σειρά δεκατριών μαθημάτων και διδάσκεται από ένα Επιθεωρητή Αδειών που εργάζεται στον Δήμο της Οττάβα.

Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Οδηγού Ταξί του Δήμου της Οττάβα λειτουργεί από το 1974. Προσφέρει μια καλή βασική σειρά μαθημάτων για μελλοντικούς οδηγούς ταξί.

Καθώς ο λαός μας γίνεται όλο και πιο μορφωμένος και εκλεπτυσμένος, αυξάνονται οι απαιτήσεις του επιπέδου εξυπηρέτησης. Η εξειδικευμένη εκπαίδευση είναι συνεπώς κάτι που επιβάλλεται. Κατά την διάρκεια των συζητήσεων που περιστρέφονταν γύρω από την προτεινόμενη περιφερειοποίηση του κλάδου των ταξί της Οττάβα – Κάρλετον, έγιναν συζητήσεις με το τοπικό κολλέγιο να διεξάγει την εκπαίδευση όλων των εχόντων άδεια ταξί στην περιφέρεια της Οττάβα – Κάρλετον. Η Επιτροπή που μελετούσε την περιφερειοποίηση έλαβε υπ’ όψιν τα πολλά πλεονεκτήματα του να έχει ένα ίδρυμα επαγγελματικής εκπαίδευσης να διευθύνει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οδηγού ταξί. Αυτά τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 

1.                              Την χρησιμοποίηση ενός υπάρχοντος μορφωτικού ιδρύματος εξειδικευμένου στην ανάπτυξη και εφαρμογή προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης και την διδασκαλία ειδικοτήτων αναγκαίων για να ασκήσουν τέχνες και επαγγέλματα.

2.                              Η χρησιμοποίηση των χώρων του κολλεγίου θα συντελέσει να εντυπωθεί στους υποψήφιους ότι διδάσκονται την ειδικότητα ενός επαγγέλματος και όχι ότι απλά εκπληρώνουν ένα απαιτούμενο βήμα σε μια διοικητική διαδικασία.

3.                              Το κολλέγιο στην περίπτωσή μας προσφέρει προς το παρόν έναν αριθμό μαθημάτων φιλοξενίας για άτομα σε άλλες τέχνες και επαγγέλματα που εμπίπτουν στην εξυπηρέτηση του κοινού. Η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη που αποκτήθηκε από το κολλέγιο στην διδασκαλία αυτών των προσόντων μπορεί να μεταφερθεί στο πρόγραμμα οδηγού ταξί.

4.                              Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να αναμιχθούν περισσότερο στην λειτουργία μιας επιχείρησης ταξί μπορούν να κατευθυνθούν σε προγράμματα διοίκησης επιχειρήσεων που προσφέρονται από το κολλέγιο.

5.                              Η ολοκλήρωση του προγράμματος και η παροχή κατάλληλου κολλεγιακού διπλώματος στον απόφοιτο θα αυξήσουν το γόητρο των οδηγών ταξί στα μάτια του κοινού και θα συντελέσουν να εντυπωθεί στους οδηγούς ότι ασκούν ένα επάγγελμα το οποίο εμπεριέχει την εξυπηρέτηση προς τοπ κοινό.

Έγιναν εκτενείς συζητήσεις με οδηγούς ταξί, ιδιοκτήτες ταξί, μεσίτες ταξί, εκπροσώπους του κλάδου φιλοξενίας (ξενοδόχους) καθώς επίσης πολυάριθμες συμβουλευτικές επιτροπές σ’ ολόκληρη την Οττάβα – Κάρλετον. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης προσδιόρισαν τέσσερεις τομείς κλειδιά για ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτοί είναι:

1.      Η επαγγελματική εξυπηρέτηση του πελάτη.

2.      Ο οδηγός και ο νόμος.

3.      Γνώση της περιοχής.

4.      Διοίκηση μικρών επιχειρήσεων.

Θα μιλήσω για καθ’ έναν απ’ αυτούς τους τομείς με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα, κατά τη διάρκεια της εξέτασης αυτού του θέματος.

Μια ανασκόπηση της ανάγκης για ένα Μορφωτικό Πρόγραμμα Οδηγού Ταξί στην Οττάβα – Κάρλετον επίσης προσδιόρισε την ανάγκη για επιμορφωτικά προγράμματα και για έμπειρους οδηγούς. Για να το κάνει αυτό ένα μορφωτικό σεμινάριο πρέπει να είναι δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε τα τέσσερα βασικά συστατικά που αναφέρθηκαν προηγουμένως να μπορούν να λαμβάνονται από μόνα τους ή σε σύμπραξη με ένα ή περισσότερα από τα άλλα. Το πιο σημαντικό: οι ώρες κατά τις οποίες τα μαθήματα ή τα συστατικά τους είναι διαθέσιμα, πρέπει να δίνουν τη δυνατότητα στον εργαζόμενο οδηγό να τα παρακολουθεί πριν ή μετά την βάρδιά του.

Σημαντικό, ωστόσο, για την αποδοχή ενός τέτοιου προγράμματος από τον κλάδο των ταξί καθώς επίσης και από διάφορες ομάδες χρηστών, είναι το τελικό αποτέλεσμα. Συνεπώς, ο σκοπός ή μάλλον ο στόχος κάθε μορφωτικού προγράμματος οδηγού ταξί πρέπει να είναι ότι οι απόφοιτοί του είναι από κάθε άποψη εκπαιδευμένοι στην ανάγκη για επαγγελματική εξυπηρέτηση του πελάτη τόσο από την πλευρά του χρήστη, όσο και από την πλευρά του οδηγού. Είναι επομένως σημαντικό να μαθαίνουν οι οδηγοί ταξί ότι η επαγγελματική εξυπηρέτηση όχι μόνο πληρώνει καλά, αλλά αποκτά πελάτες που θα επαναλάβουν την δοσοληψία αρκετά τακτικά, ώστε με περιποίηση, αφοσίωση και φροντίδα ένας οδηγός να μπορεί να διοχετεύει στην αγορά όχι μόνο την υπηρεσία που προσφέρεται αλλά τον εαυτό του επίσης. Ένας επαγγελματίας οδηγός ταξί γνωρίζει ότι κάθε πελάτης που μπαίνει στο ταξί του είναι ένας επαναλήψιμος (ανανεώσιμος) πόρος.

Όλο αυτό τώρα ακούγεται σαν μια θαυμάσια πρόταση και πιθανώς ένας έξοχος τρόπος να διεξάγεις ένα σεμινάριο αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο κάθε σεμιναρίου είναι η διδασκαλία του. Όπως είπα προηγουμένως ένας Επιθεωρητής Αδειών διδάσκει το σεμινάριο του Δήμου της Οττάβα. Έχει γίνει όλο και πιο φανερό καθώς μελετούσαμε αυτόν τον τομέα ότι το καταλληλότερο πρόσωπο να διδάξει πράγματι έναν μελλοντικό οδηγό ταξί για την οδήγηση ταξί είναι οι ίδιοι οδηγοί ταξί. Απ’ αυτή την άποψη είναι σημαντικό που η διδασκαλία ενός μορφωτικού προγράμματος (εκπαίδευσης) οδηγού ταξί περιλαμβάνει εκπροσώπηση από τον κλάδο των ταξί.

Η διδασκαλία ενός μορφωτικού προγράμματος οδηγού ταξί πρέπει ακόμη να περιλαμβάνει εκείνα τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τους κανονισμούς του κλάδου και την εφαρμογή αυτών των κανονισμών, εξ ου και η ανάγκη για έναν Επιθεωρητή Αδειών ή κάποιου αυτού του διαμετρήματος για να διδάξει τους συγκεκριμένους κανονισμούς καθώς επίσης και τις ποινές για την μη συμμόρφωση σ’ αυτούς.

Ίσης σημασίας είναι η ανάγκη να παρέχουμε μια αίσθηση επαγγελματισμού στους μαθητές που παρακολουθούν αυτά τα σεμινάρια. Ένας συνδυασμός από ειδικούς του συγκεκριμένου κλάδου καθώς επίσης και έμπειρους οδηγούς για να διδάξουν αυτόν τον τύπο μάθησης, είναι απαραίτητος.

Νωρίτερα αναφέρθηκα στο ποιοι θεωρούμε ότι είναι οι τέσσερεις τομείς κλειδιά για ένα επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα κι αυτοί ήταν η Επαγγελματική Εξυπηρέτηση του πελάτη, ο Οδηγός και ο Νόμος, η Γνώση της Περιοχής και η Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων.

 

1.0          Η Γνώση της Περιοχής

Είναι πιθανώς το πιο σημαντικό στοιχείο του επαγγέλματος του οδηγού ταξί. Αν δεν γνωρίζεις που πηγαίνεις, πιθανόν να μην ικανοποιήσεις τον πελάτη σου ή τον εργοδότη σου και να μη μπορέσεις να βγάλεις τα προς το ζην.

Εκπαιδεύοντας τους οδηγούς ταξί στον τομέα της Γνώσης της Περιοχής θέλεις οι οδηγοί σου να γνωρίζουν πώς να πάνε από το σημείο Α στο σημείο Β από το πιο αποτελεσματικό δρομολόγιο και να έχουν τη σιγουριά και τις ικανότητες να συμπεριφέρονται σαν πρεσβευτές για τις πόλεις και τις περιφέρειές τους. Επομένως, όχι μόνο είναι σημαντικό ότι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει μια επισκόπηση των στοιχείων που συνθέτουν την εργασία του ταξί σε μια συγκεκριμένη περιοχή, για παράδειγμα Κυβερνητικά κτίρια, Εμπορικοί και Βιομηχανικοί χώροι, Αθλητικοί χώροι και χώροι Ψυχαγωγίας, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Πολιτιστικά και Θρησκευτικά ιδρύματα, Σταθμοί Μεταφορικών Μέσων και μέρη όπως τους Οίκους Ευγηρίας. Είναι επίσης αναγκαίο όπως διατεθεί κάποιος χρόνος για ιστορική και/ή θεατρική μόρφωση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τυπικά δρομολόγια μέσα στη πόλη, γνώση της πρώιμης ανάπτυξης και γνώση σημαντικών κτιρίων, σπιτιών και άλλων ειδών δόμησης. Εάν ένας οδηγός ταξί αναπτύξει τη γνώση όχι μόνο για να γνωρίζει την περιοχή στην οποία εργάζεται, αλλά ακόμη για να παρέχει πληροφόρηση στους επιβάτες του, θα είναι ένας επιτυχημένος οδηγός ταξί που εξυπηρετεί ικανοποιημένους πελάτες.

 

1.1               Επαγγελματική Εξυπηρέτηση του Πελάτη

Η Επαγγελματική Εξυπηρέτηση του Πελάτη δεν ταυτίζεται μόνο με τη γνώση του που πας, αλλά σημαίνει ακόμη “πως συμπεριφέρεσαι προς τον χρήστη της υπηρεσίας σου και πως διασφαλίζεις ότι ο χρήστης είναι ένας επαναλαμβανόμενος χρήστης”. Η Επαγγελματική Εξυπηρέτηση του Πελάτη όχι μόνο θα επιτρέψει στον οδηγό ταξί να καταστεί οικονομικά σίγουρος, αλλά θα διασφαλίσει επίσης ότι ο οδηγός ταξί απολαμβάνει την αναγνώριση που δικαιούται για την παροχή μιας τόσο πολύτιμης υπηρεσίας. Επαγγελματική Εξυπηρέτηση του Πελάτη δεν σημαίνει μόνο το αυτονόητο, όπως το άνοιγμα της πόρτας στον επιβάτη καθώς πλησιάζει στο όχημα ή την τοποθέτηση των αποσκευών του στο πορτ-μπαγκάζ. Επαγγελματική Εξυπηρέτηση του Πελάτη σημαίνει να γνωρίζετε τους πελάτες σας και να γνωρίζετε πως οι πελάτες σας θα συμπεριφερθούν ή θα αντιδράσουν. Για εκπαιδευτικούς λόγους, ένας παραλληλισμός θα ήταν να παρομοιάσουμε την διαδρομή με ταξί με μια συνάντηση.

Οι συναντήσεις είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μάλλον πολύ οικείοι. Ας περιγράψουμε τον παραλληλισμό. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει κάποιος όταν συναντάται είναι να εδραιώσει την επικοινωνία, που γίνεται συνήθως με τα μάτια. Κατόπιν προσδιορίζετε τις ανάγκες του άλλου, στην περίπτωση αυτή θα είναι ο προσδιορισμός των αναγκών του επιβάτη. Μετά πρέπει να δημιουργήσετε το κλίμα, αν θα είναι ευχάριστο ή δυσάρεστο. Αφού γίνει αυτό πρέπει να καθορίσετε μια ημερήσια διάταξη ή ένα θέμα και μετά τελικά τερματίζετε τη συνάντηση. Το πρώτο είναι μάλλον ευνόητο, εδραιώνοντας την επικοινωνία πρέπει να δείτε με ποιόν έχετε να κάνετε. Η ευγενική υποδοχή του επιβάτη είναι απαραίτητη. Δεύτερο βήμα είναι να αναλύσετε τις ανάγκες του πελάτη, για παράδειγμα, έχει μερικά πακέτα, συνοδεύεται από μικρά παιδιά, θέλει βοήθεια με κάποιον άλλο τρόπο, είναι άτομο με ειδικές ανάγκες, χρησιμοποιεί πατερίτσες, αναπηρικό αμαξίδιο κλπ. Αφού έχετε προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι ανάγκες, πρέπει να ανταποκριθείτε ενεργά παρέχοντας την απαιτούμενη βοήθεια χωρίς δισταγμό. Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε το κλίμα. Δημιουργείτε το κλίμα, ευνόητα, με το να έχετε εξακριβώσει τις ανάγκες και να ανταποκρίνεστε σ’ αυτές τις ανάγκες συμπεριφερόμενοι μ’ έναν αποτελεσματικό και ευγενικό τρόπο. Ανοίγετε την πόρτα, βοηθάτε το άτομο να μπει στο αυτοκίνητο, κλπ. Ο οδηγός πρέπει να μάθει να δέχεται την υπόδειξη του επιβάτη. Το κλίμα έχει δημιουργηθεί. Μόλις ο οδηγός είναι μέσα στο όχημα με τον επιβάτη τότε η ημερήσια διάταξη έχει καθοριστεί, δηλαδή λέγοντας συνήθως ο πελάτης στον οδηγό τον προορισμό και ο οδηγός ανταποκρινόμενος προσπαθώντας να καθορίσει αν ο πελάτης επιθυμεί την πιο σύντομη διαδρομή προς τον προορισμό ή αν ο πελάτης επιθυμεί να δει κάποιες από τις γραφικές περιοχές, εάν υπάρχει προτιμώμενη διαδρομή κλπ. Κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης θα γίνει φανερό στον οδηγό εάν ο πελάτης θέλει να συνομιλήσει ή όχι. Ο οδηγός πρέπει να μάθει απ’ αυτό και να πράξει ανάλογα. Με την άφιξη στον προορισμό, η συνάντηση τελειώνει συνήθως με τον πελάτη να πληρώνει το κόμιστρο και μια ευγενική απάντηση από τον οδηγό, που περιλαμβάνει την αποβίβαση από το όχημα και την βοήθεια να προσφέρεται όπως απαιτείται.

 

1.2              Διοίκηση της Επιχείρησης

Για να είναι όλα αυτά αποδοτικά, ο οδηγός ταξί πρέπει να γίνει γνώστης στη διοίκηση της επιχείρησης που λειτουργεί. Όλο και πιο συχνά σήμερα, ο οδηγός ταξί δεν εκλαμβάνεται σαν ένας επιχειρηματίας, αλλά μάλλον σαν ένα ακόμη δόντι του οδοντωτού τροχού που σας πηγαίνει εκεί που θέλετε να πάτε. Εκπαιδεύοντας τους οδηγούς ταξί στην Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων, όχι μόνο δίνουμε στον οδηγό τις ικανότητες και την αυτοπεποίθηση να είναι ένας αποτελεσματικός επιχειρηματίας, δίνουμε ακόμη στον οδηγό τις επιτηδειότητες της δουλειάς που χρειάζεται όταν αντιμετωπίζει μια ποικιλομορφία επιβατών με τους οποίους αναμφίβολα θα αλληλοεπιδράσει. Το πιο σημαντικό, εκπαιδεύοντας τους οδηγούς ταξί στις διάφορες πλευρές της Διοίκησης Μικρών Επιχειρήσεων θα διαπιστώσετε ότι ο ίδιος οδηγός ταξί θα υπάρχει για πολλά χρόνια.

Οι οδηγοί ταξί πρέπει να είναι σε θέση να κατευθύνουν την εργάσιμη μέρα τους. Πρέπει να μπορούν να έχουν μια προγραμματισμένη πρόσβαση στην εργασία τους που να περιλαμβάνει την οργάνωση των καθημερινών δραστηριοτήτων και την δημιουργία ενός βασικού λειτουργικού προϋπολογισμού, δοσοληψία με μετρητά και την απαραίτητη γραφειοκρατία καθώς επίσης τον σχεδιασμό για μελλοντικές οικονομικές ανάγκες. Συνεπώς, η βασική εκπαίδευση στα παραπάνω στοιχεία θα επιτρέψει στους οδηγούς ταξί να συνεχίσουν για πολλά χρόνια με επιτυχία. Μερικά από τα χαρακτηριστικά θέματα που θα περιμέναμε να διδαχθούν οι οδηγοί ταξί μπορεί να περιστραφούν γύρω από το αυτονόητο, όπως το να θέτουν τους καθημερινούς τους στόχους, η ταμειακή διαχείριση, τραπεζικές εργασίες, ανατοκισμός και αποταμίευση, εξαργύρωση, προϋπολογισμοί εσόδων εξόδων, πρέπουσα ασφάλιση, εξασφάλιση ρευστότητας, η ανάγκη και χρήση πιστωτικών καρτών, μια πρέπουσα φιλοσοφία για τα φιλοδωρήματα και τους προσωπικούς φόρους. Άλλοι τομείς που είναι πιο ειδικοί, αλλά παρ’ όλα αυτά θάπρεπε να καλυφθούν θα περιλάμβαναν επενδύσεις, δάνεια, χρηματοδότηση, σύνταξη και ασφάλιση υγείας/αναπηρίας. Εάν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα προσπαθεί να δώσει αυτήν την μορφή διδασκαλίας, οι οδηγοί σας ταξί όχι μόνο θα είναι επιτυχημένοι μικροεπιχειρηματίες αλλά θα αποβούν επίσης όλο και πιο αναπόσπαστοι με την κοινότητά τους και θα φροντίζουν όλο και πιο πολύ για το κοινωνικό σύνολο στο οποίο εργάζονται, πράγμα που μπορεί να είναι μόνο κέρδος για όλους μας.

 

1.3              Ο οδηγός και ο Νόμος

Το επόμενο βήμα στην εκπαίδευση οδηγών ταξί είναι ο οδηγός και ο νόμος. Όπως όλοι γνωρίζουμε υπάρχουν αναρίθμητοι κανονισμοί σχετικά με τον κλάδο των ταξί. Ο οδηγός ταξί σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να μάθει τι σημαίνουν όλα αυτά τα μικρά κομματάκια και τμήματα των τοπικών (βοηθητικών) νόμων, παρ’ όλα αυτά είναι αποφασιστικό να γνωρίζουν κάποια από τα βασικά ορθά και μη ορθά.

Η εκπαίδευση ενός οδηγού στις διάφορες πλευρές των τοπικών νόμων μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολη. Είναι αρκετά δύσκολο για επαγγελματίες που φτιάχνουν τους κανονισμούς (ρυθμιστές) να κατανοήσουν, αλλά εάν θυμηθείτε τους τρεις τομείς για τους οποίους μιλήσαμε νωρίτερα, Επαγγελματική Εξυπηρέτηση Πελάτη, Γνώση Περιοχής και Διοίκηση Μικρών Επιχειρήσεων, μπορείτε πολύ εύκολα να κάνετε παραπομπή καθ’ ενός απ’ αυτούς σε μια ποικιλία άρθρων στους Κανονισμούς σας, που θέτουν συγκεκριμένες απαιτήσεις στον οδηγό ταξί.

Για παράδειγμα, σχετικά με την επαγγελματική εξυπηρέτηση του πελάτη, ο βοηθητικός σας νόμος πιθανά θα απαιτεί ο οδηγός ταξί να μην συμπεριφέρεται (π.χ. οδηγεί) με τρόπο που θεωρείται αντίθετος προς το δημόσιο συμφέρον. Ο βοηθητικός σας νόμος ακόμη πιθανόν να αξιώνει ο οδηγός να είναι αξιόπιστος και να τηρεί τα ραντεβού και τις υποχρεώσεις του με ακρίβεια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχουν άρθρα στον βοηθητικό σας νόμο σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, στα οποία ο οδηγός ταξί δεν μπορεί να κάνει διάκριση κατά οιουδήποτε πολίτη λόγω του φύλλου του, της φυλής, του χρώματος, της θρησκείας κλπ. και διατάξεις που απαιτούν ο οδηγός ταξί να παρέχει την υπηρεσία που του ζητήθηκε. Αυτά όλα είναι τομείς που συμπίπτουν με την επαγγελματική εξυπηρέτηση του πελάτη, συνεπώς, το να κάνετε αναφορά στις απαιτήσεις του κανονισμού ενώ διδάσκετε επαγγελματική εξυπηρέτηση του πελάτη, οι πλευρές αυτές των βοηθητικών νόμων ή κανονισμών που αναφέρονται σ’ αυτές αναμφίβολα θα εξοπλίσουν τον οδηγό να συγκρατήσει περισσότερο ποιές είναι οι απαιτήσεις σε σχέση με την άδειά του.

Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για την Γνώση της Περιοχής, καθώς οι βοηθητικοί μας νόμοι απαιτούν ο οδηγός να γνωρίζει πώς να πάρει την πιο ευθεία πορεία. Αυτή είναι μια ευνόητη απαίτηση σε όλους τους βοηθητικούς νόμους. Όμως, εάν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρόκειται απλώς να δώσει εξειδικεύσεις του βοηθητικού νόμου διεξοδικά κατά τη διάρκεια μερικών ωρών, οι πιθανότητες είναι ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν πρόκειται να τις θυμούνται όταν έρθει η ώρα να βρίσκονται αντιμέτωποι με το να πρέπει να εξηγήσουν τις πράξεις τους σε έναν Επιθεωρητή Αδειών.

Η συμπερίληψη των κανονισμών μέσα στον κορμό αυτών των κύριων τριών μεγάλων συνιστωσών θα καταλήξει ώστε οι οδηγοί σας όχι μόνο να είναι πιο επαγγελματίες, όχι μόνο να είναι πιο ελεγχόμενοι, και όχι μόνο να έχουν ευρεία γνώση της περιοχής και των ανάλογων κανονισμών, αλλά θα οδηγήσει ώστε οι οδηγοί σας έχοντας όλες τις αναγκαίες ικανότητες, προσόντα και αυτοπεποίθηση, να ανταγωνιστούν μέσα στον κλάδο που είναι σήμερα εκεί έξω.

 

1.4              Δομή

Η δομή του εκπαιδευτικού προγράμματος πρέπει να είναι φτιαγμένη εύκαμπτη και πρέπει να περιλαμβάνει τη συμμετοχή των μαθητών. Οι παραδοσιακές τεχνικές διδασκαλίας όπου ο εκπαιδευτής στέκεται μπροστά απ’ την τάξη και φλυαρεί εμετικά κάνοντας διάλεξη στους μαθητές για τα σαθρά προαπαιτούμενα του να είναι οδηγοί ταξί, δεν δίνουν στους μαθητές την αποτελεσματική καταληπτότητα και κατανόηση του μελλοντικού τους ρόλου.

Είναι ουσιαστικό όπως οι μαθητές ενεργοποιηθούν και διδάσκουν ο ένας τον άλλο. Για να το πετύχουμε αυτό, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρέπει να είναι δομημένο σε “σχήμα εργαστηρίου”. Χωρίζοντας την τάξη σε ομάδες εργασίας ή ομάδες μελέτης θα καταστήσετε δυνατό στους μαθητές να μάθει ο ένας απ’ τον άλλο. Τα καλύτερα ερεθίσματα για μάθηση είναι να προσπαθήσετε να ανταποκριθείτε στις προσδοκίες των συμμαθητών κάποιου. Σ’ αυτό το περιβάλλον εργαστηρίου, οι μαθητές θα μπορέσουν να μάθουν με γρήγορο ρυθμό ενώ την ίδια ώρα συγκρατούν περισσότερες πληροφορίες.

Οι εξετάσεις των μαθητών σας πρέπει να γίνονται με το κλείσιμο κάθε συνιστώσας. Μπορείτε να καθορίσετε την σπουδαιότητα της κάθε συνιστώσας στη δική σας αρμοδιότητα και να βαθμολογήσετε την κάθε μια ανάλογα.

Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα δομημένο μ’ αυτό το σχήμα θα διαρκέσει πιθανόν 12 με 15 ημέρες.

 

1.5              Εξετάσεις

Το ουσιώδες σε όλα αυτά είναι η επιτυχής αποφοίτηση του οδηγού. Η διασφάλιση ότι οι εξετάσεις δεν αποκρύπτουν καταπίεση ή δυσκολία, είναι αφ’ εαυτού πιθανά δύσκολο έργο. Καθιερώνοντας ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι χωρισμένο σε μια ποικιλία συνισταμένων και η πρόβλεψη για χωριστή εξέταση σε κάθε μια από αυτές τις συνισταμένες, είναι κατά τη γνώμη μου ο καλύτερος τρόπος για να εξακριβώσουμε συγκεκριμένους τομείς όπου στους υποψήφιους σας πιθανόν λείπουν προσόντα και στην διάρκεια ενός χρονικού διαστήματος να εξακριβώσουμε εάν υπάρχει γενική ανάγκη για αυξημένη εκπαίδευση σε μία από τις άλλες συνιστώσες ή εάν υπάρχει ανάγκη να δημιουργήσουμε νέα.

Οι εξετάσεις πρέπει να είναι ελαστικές και να αλλάζουν τακτικά για να διασφαλίζεται ότι διαφυλάσσεται η αρτιότητά τους. Για να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία:

1.      Διασφαλίζουμε ότι οι εξετάσεις δεν υπάρχουν σε έγγραφη μορφή.

2.      Οι εξετάσεις τυπώνονται από το κύριο πλαίσιο ή τη βάση δεδομένων, όπως απαιτείται.

3.      Αλλάζουμε τις ερωτήσεις τακτικά.

 

Όπου η αναλογία χαμηλότερης προβιβάσιμης βαθμολογίας ή αποτυχίας είναι δυσανάλογη ή απαράδεκτη, η εξέταση και το περιεχόμενο του σεμιναρίου θα πρέπει να επανεκτιμηθεί και προσαρμοστεί, όπως απαιτείται.

 

1.6              Κλείσιμο

Η συνολική εξέταση είναι όταν οι οδηγοί σας αρχίζουν εργασία στη πράξη. Δεν θα χρειαστεί πολύς χρόνος πριν αρχίσετε να λαμβάνετε τις αντιδράσεις από το κοινό. Καταφανώς, εάν αυτή η γνώση αποτελεσμάτων είναι αρνητική, κάτι δεν πάει καλά με το σεμινάριο ή τον τρόπο που διδάχθηκε.

Είναι σημαντικό να καταμετρήσουμε πια γνώμη έχει πράγματι το καταναλωτικό κοινό για την υπηρεσία ταξί που παρέχεται. Για τον σκοπό αυτό θα σας παρότρυνα σθεναρά όπως κάθε ταξί έχει μια μικρή καρτέλα αναφοράς, η οποία μπορεί να συμπληρωθεί εύκολα από τον επιβάτη και να σταλεί προς την υπηρεσία αδειών. Όλη αυτή η πληροφόρηση πρέπει να καλωσορίζεται από σας και να χρησιμοποιείται κατάλληλα για να υπολογίσετε και καθορίσετε τα επίπεδα εξυπηρέτησης που παρέχονται. Αυτό το είδος πληροφόρησης θα σας επιτρέψει να εστιάσετε σε συγκεκριμένα ισχυρά σημεία και αδυναμίες του κλάδου των ταξί σας και να τις διορθώσετε ή να τις αυξήσετε κάθε φορά που εκπαιδεύετε έναν νέο οδηγό ταξί.

Σημ.: Από τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου του IATR που έγινε στο Μόντρεαλ το 1992.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου